Om mig

Mitt foto
Hammarö, Värmland, Sweden
Här delar jag med mig av glatt och sorgset, ilsket och stôlligt. I sammanhanget deltar ofta min Gubbe. Våra liv kretsar kring våra högt älskade husdjur, trädgården och vår gård med allt vad det innebär av arbete. Sen får ni gissa vilken årstid det är jag hatar mest...

söndag 9 april 2017

Trädgård...

Visst är det tur att helgen kommer så man får vila...eller inte.

Det är vid den här tiden jag börjar längta efter lägenhet. Tänk så skönt att bara invänta våren och sommaren utan denna eviga trädgårdsstädning!

Det ser inte mycket ut för ögat just nu, men förhoppningsvis
kommer det en sommar i år också...

Rosenmandeln har redan fått små knoppar.

Fem säckar vintertäckning blev det.
Då jag för många år sedan började anlägga vår trädgård så fanns inget annat i mitt huvud! Jag planerade, grävde värsta rabatterna -såna där upphöjda som krävde att man grävde bort grässvålen och vände den upp och ner, lade på tidningar för att sedan häva på säckvis med jord för att sen lägga kantsten som höll allt på plats innan allt satt sig. Jösses, så stark jag var då!
Och som nybörjare gjorde jag också alla misstag som en trädgårdsamatör kan komma på....

Att inte tänka på om plantan man just köpt efter en tid förvandlades till ogräs, helt omöjlig att utrota, eller om den drog till sig sniglar, lus eller smittsamma sjukdomar som man behövde veta INNAN plantan satt i marken, var bara några av alla misstag jag gjorde. Saker som jag fortfarande får betala priset för.
Förra året lade jag ner en av mina största rabatter. Endast de stora buskarna som gränsar till grannen blev kvar och skall så förbli.  Gud, så skönt, tänkte jag. Nu får det bli gräsmatta där istället. Den hann vi såklart inte färdigställa innan vintern. Under denna snöfattiga vinter har ogräset frodats nåt oerhört så nu får jag börja med att rensa bort detta innan jord och gräsfrön skall dit.
Så var det mossan då...
Förut har jag struntat i den, men nu har den tagit över helt och hållet på vissa ställen! Såååå idag for jag och Gubben iväg och köpte ett kombinationsmedel MOT mossa och ogräs och FÖR grönt frodigt gräs.
Vi får dock vänta till maj innan vi vräker på. Medlet verkar som bäst då, stod det på påsen. För nu för tiden läser jag informationen noga...

Men så vet jag att då allt börjar grönska och den ena växten efter den andra börja knoppas för att sen slå ut i full blom, då känns det som om det var första gången man såg hela prakten! Och jag tänker trädgård t o m i sömnen...
Det är allt bra härligt med växter ändå...

 Och mina favvisar, dagliljorna!! Så fantastiskt vackra och tacksamma. Behöver ingen mer skötsel än att plocka bort vissna blommor och delning då man tycker de är för stora.






Den ser lite gles ut men jag har precis rensat den från
en massa nävor. Ett av mina första felköp...En vecka efter detta foto
så var där fullt av rosa stinkande nävor som dessutom är sniglarnas älsklingskost!!!

Aklejorna ser ut som små dockklänningar! Så himla söta!
Har massor av färger och storlekar men den blå
är en favorit. 

Och så pionen!! Jösses, så vacker den är!
Den ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom
den är en morsdagspresent från min dotter. 


Åsså vallmon förstås! Faktiskt ett ogräs men ett
vackert sådant. Har även rödorangea men de bilderna
har jag raderat, tydligen...Jag rensar inte BARA
i rabatterna, nämligen.
Nu då jag gjort skitjobbet med vintertäckningen och ansning av spretande rosenbuskar så känns det allt helt ok, faktiskt. Lite som om jag väntar på det där första spirande gröna....
Lägenhet är allt jobbigt det med. Högljudda grannar och ingen gräsplätt att knalla omkring på med kaffekoppen i näven. Eller bara sitta och tomglo.
Och ingenstans att odla...
Det blir allt ett år till på 91:an.

Kramisar/ Anja med rivsår efter rosenbuskarna





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar