Om mig

Mitt foto
Hammarö, Värmland, Sweden
Här delar jag med mig av glatt och sorgset, ilsket och stôlligt. I sammanhanget deltar ofta min Gubbe. Våra liv kretsar kring våra högt älskade husdjur, trädgården och vår gård med allt vad det innebär av arbete. Sen får ni gissa vilken årstid det är jag hatar mest...

lördag 25 augusti 2018

Höstkänning...

Tjoho, nu är jag här igen!
Vet ni, idag har jag inte gjort nåt vettig alls!! Slöat, helt enkelt. Jag slöade mig tex  igenom en gräsklippning, så till den milda grad att gräsklipparen dog...Tur att vi hade två...numera bara en.
Annars har jag mest vallat katter och hundar, njutit av den sista blomsterprakten i trädgården, kanske den absolut sista om vi får som vi vill och flyttar till Lindrågen...
Men att slöa är tydligen inte nyttigt för mig eftersom jag blev överfallen av en enveten huvudvärk i eftermiddags.
Så kan det gå.

Men tillbaka till trädgården...
Det är BÅDE vilsamt och en aning vemodigt att se växterna göra sig redo för vintervilan. Vissa strävar på, vissa har sin höjdpunkt nu eller om ett tag. De grälla färgerna är ett minne blott.
Jag gillar hösten, den där hösten som har vackra roströda färger, som ger ett nästan självlysande sken då solen är lågt stående.
Idag är en sån dag💓
Skenet över skogsdungen brukar vara magiskt,
idag var det halvmagiskt...
Mina frösådder har överöst mig med frukt och grönt förutom skärbönorna som bara gav en j-a massa grönska! Rankorna höll på att välta förrådsväggen...hmm, där överdrev jag nog något litet...men ni förstår säkert...😜Någon blomning och därmed bönskidor såg jag inte till.

Jag brukar ju ha en chiliodling på gång och så även i år. Som vanligt webbshoppade jag fröer eftersom där finns riktigt kul sorter av ALLT. Som tex Chili chocolate...DEN var en riktig dyring, påsen kostade runt en 50-lapp och jag var skitnervös att inte nåt av de 5(!) fröna skulle ta sig. Sådde som vanligt alla frön i februari, och kände mig attans präktig då jag satt i små pinnar med sort och styrka i varje plugg. Tyckte att jag gjorde allt rätt men hur man än gör så har man ändan bak, som min mamma sa.
Jag planterade tidigt ut aubergine, squash och chili i en pallkrage. En paprika också, då jag tänker efter. Tomaterna är ett kapitel för sig.
Det växte så det knakade! Ojoj, så nöjd jag varit. Så kom den tropiska värmen och jag fick vattna två gånger om dan. Aubergineplantorna orkade inte så de kasserade jag snabbt, squashen växte dock som ogräs, likaså chilin. Men så var det nåt som jag inte kunde känna igen...En planta med några frukter som liknade paprika fast mycket mindre...så jag har låtit den där plantan vara i fred så paprikorna skulle växa till sig men det har gått trögt. Vet ju att jag sådde några frön paprika...
Samtidigt har jag febrilt letat efter Chili chocolate utan att finna nån pinne med rätt märkning. Sååå jag har förlikat mig med att min 50-lapp har rykt. Inget att göra åt, liksom. Har ju hur mycket chíli som helst ändå.
Så kom det sig att jag idag tog mig en riktig titt på alla mina plantor och kan ni tänka er, den där "paprikaplantan" är ingen paprika utan CHILI CHOCOLATE men med en skylt där texten är utraderad av idog bevattning! Men jädrar vilken lurig form den har!



Chili chocolate💓Visst är den lik en paprika?




Här är den "riktiga" paprikan

Orange wonder, het som tusan

...och en till, det finns ytterligare plantor lite överallt
eftersom påsen var smäckfull av frön...
Trots att vi inte på något sätt är färdiga med budgivning och eventuell flytt så har jag idag planerat vilka växter jag skall dela/ta med mig. Visst är jag lurig?
Här kommer ett axplock:




Bolltistel

Höstflox

Höstsyrén

Snöbollsbusken(vete tusan hur jag skall f¨å med mig den?, Kanske får offra den?)

Kärleksört. Är inte så förtjust i den, tycker den är
ganska tråkig men förgyller trots allt hösten mycket länge.

Och här ni!!! Vår bröllopsgåva från jobbet!
Karen Blixen skall med oss var vi än flyttar.
Den har blommat 3 ggr under sommaren trots torkan.
Fantastisk ros💖
 Rätt som det är så tar jag mig en tur till Alsters herrgård ty där jobbar min dotter som kock. Hon har inte brytt sig om att ta körkort så därav mina utflykter. Och tänk så vilsamt det är att efter en arbetsdag vandra runt i omgivningarna och bara insupa idyllen. I fredags insöp jag lugnet så himla mycket att min dotter messade mig och frågade vart jag var, hon stod vid bilen sen en lång stund...
Fåren av rep

Blomsterprakt


Nu kom Gubben hem så nu skall vi umgås!
Gör det ni också, vettja! Men inte med MIN gubbe , alltså...

Kraaam på lörda´n!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar