Om mig

Mitt foto
Hammarö, Värmland, Sweden
Här delar jag med mig av glatt och sorgset, ilsket och stôlligt. I sammanhanget deltar ofta min Gubbe. Våra liv kretsar kring våra högt älskade husdjur, trädgården och vår gård med allt vad det innebär av arbete. Sen får ni gissa vilken årstid det är jag hatar mest...

måndag 25 februari 2013

Idag har jag tränat! På riktigt!!

Är det månne så att jag skall vara skadefri hädanefter? Idag körde jag spinning för tredje gången efter min skada. Den första höll på att sluta i förskräckelse, den andra kom känningen efter 15 minuter, men idag, Heureka! Kändes ingenting! Jag vet varför jag fick ont efter första spinningpasset, och det var att jag slarvat med stretchen efter att rehabträningen gått så attans bra hela tiden. Då det knappt kändes nåt glömde jag bort att stretcha, helt enkelt. Slarvmaja! Så efter det har jag tokkört min TNSapparat på vaden då jag sett på tv på kvällen. 30 minuter varje gång. I fredags körde jag popspinningen, åhh, så kul det var att få köra ordentligt! I 15 minuter funkade det innan smärtan kom. Men då kom jag på att trixa med foten lite, avlastade genom att peka lite nedåt med tån och se där, det släppte! Sen stretchade jag ordentligt och då jag kom hem, gissa? TNS-apparaten på!
Så idag, var det spännande. Skulle muskeln hålla? Och JAAAA det gjorde den! Jag är så jäkla glad så det är inte klokt! I morgon blir det lunch lift it! Jajamen!

söndag 24 februari 2013

Då man vill sova...

Då man har partajat till sena natten är det skönt att få sova lite längre...men icke. 07.25 hördes ett litet gnäll. Jag är ju som ni vet lättväckt, så jag kisade mot fotändan på sängen och där stod Lummi glatt viftande på svansen. Shit, tänkte jag. Hon är säkert dålig i magen, det var hon ju igår, bäst att snabba sig ut med henne. Hon brukar inte gnälla för att gå ut på morgonen. Normalt ligger hon under täcket på morgonen och tittar yrvaket fram då alarmet hörs.
Jag kan inte påstå att jag hade den snyggaste outfiten då jag staplade iväg med henne. Gröna plyschmysisar med en vit målafärgsrand snett över röven(efter nåt måleriprojekt), knallgul reflexjacka, bruna kängor, vit mössa och lila vantar.Snyggvor.... 
Med sömngruset skavande i ögonen staplade jag längs gångvägen bakom vårt hus med en Lummi som inte alls var bajsnödig, nej då, däremot var hon jäkligt sugen på att rulla sig i snön! Hon for som en grävskopa genom snön och tittade på mig som om hon ville säga: Kom igen nu matte! Tillbaka fick hon dock bara en trött suck. Så äntligen gjorde hon morgonhögen så vi kunde gå in igen...och där stod två andra med benen i kors. Deras morgonritual gick som tur var efter mallen, kissa - bajsa - gå in. Och då de hade varit ute så skulle de ha mat. Alla tre satt vid köksbänken och såg förväntansfullt på mig. Glöm att jag skulle kunna gå upp och lägga mig igen. Lika bra att äta frukost. Kaffe, och en macka, sen gjorde John Blund övertid! Jag gick in och satte på TV-n, Animal Planet och drog upp filten till hakan. Syrran kom och lade sig på armen, alla hundar packade ihop sig i soffan och zzzzzzzzz.
Nu är vi utvilade allihop. Jag har gått tre långpromenader, med en hund åt gången. De behöver vara utan varann nån gång också.
Dagens andra snöbad av Lummi



Jag lovade ju att lägga ut receptet på efterrätten igår. För skojs skulle lägger jag ursprungsreceptet också...

Semifreddo med mandel
3 dl vispgrädde
4 ägg, delade
85 g florsocker
3 msk Amaretto
80 g skållade mandlar rostade och hackade
8 amarettikex, krossade
färsk frukt eller extra Amaretto

*Vispa grädde  till den är fast, täck den och ställ kallt
*Täck en brödform med plastfolie, lämna lite överskjutande folie på bägge långsidorna.
*Vispa äggulorna och florsockret i en stor skål tills det blir vitt och krämigt.
*Vispa äggvitorna till fast skum.
*Rör ner Amaretto, mandlar och kex i äggsmeten.
*Vänd sen försiktigt ner grädden och äggvitorna och blanda noggrant.
*Häll försiktigt ner i formen och ställ i frysen i 4 timmar. Servera med frukt eller en skvätt Amaretto över.

Semifreddo utan mandel, på mitt vis...
3dl grädde
4 ägg, separerade
85 g florsocker
100 g 70%-ig  mörk choklad med hallonsmak, grovhackad
8 Bragokex, stötta
Hallon vid servering
*Jag följde faktiskt receptet till punkt och pricka förutom att jag tog bort kex, mandel och Amaretton. Jag var inte säker på om en av gästerna var allergisk mot mandel. Sen hällde jag massan i en pajform istället för en brödform.

Hallonen var slut så idag fick det bli druvor till istället.
Det var lika gott!




lördag 23 februari 2013

Min sämsta och bästa dag

Dagen kunde börjat mycket bättre. Jag hade bokat ett pass på KMTI för Victoria, en favorit av guds nåde. Inte för att de andra instruktörerna är dåliga, nej för guds skull, de är mina favvisar allihop, men med Victoria är det nåt speciellt, jag vet inte vad. Kanske bara att vi får njuta av hennes energi under så få tillfällen. Jag vet inte ja... Men idag fick jag plats på passet! Så vaknade jag med en aningens konstig känsla i höger tinning. Det går nog över, tänkte jag som vanligt(borde veta bättre). Gick ut med hundarna, alla tre på en gång(klappa i händerna åt mig)men värken gav inte med sig. Visste att jag måste bestämma mig två timmar innan passets början. Tog medicin, väntade, kanske ger det sig, hm...Nej, bäst att boka av. Nån annan får ta min plats. Tror ni det kändes i själen? Åhh, jag hade sååå gärna velat träffa Victoria och även tränat för henne. Men min bonusdotter fick ändå äran att köra "disco fever" passet så det stannade i alla fall i familjen...
Så till nästa motgång. I kaffeburken fanns endast tre skopor kaffe. Det räcker, tänkte jag. Laddade bryggaren och väntade. Men inte smakade det kaffe inte. Endast varm mjölk. Jag höll på att förtvivla då jag såg att filtret hade vikit sig! Inte det bästa då man redan har huvudvärk. Men skam den som ger sig! Är man stönig så är man! Jag städade hela huset med en dunkande migrän i pannan. Den skall f-n lära sig vem som bestämmer! Jag har ju ett livslångt tränande på "how to handle a migränanfall". 
  Men då kaffet kom till Abborrvägen 91 så började livet igen. Migränen gav sig av och jag fick nytt liv...igen. Det får jag varje gång efter ett migränanfall. 
Det var surt som f-n att inte ha fått träna för Victoria, men livet går vidare. Två långprommisar med vovvarna. En kortare med Vaski och en längre med Klinga och Lummi så var jag fräsch igen. 
Efter det fick jag duscha Lummi eftersom hon varit dålig i magen...

Jag som alltid har haft svårt med planering...följde min utstakade bana. Jag TYCKTE att jag var i fas men se där fick jag tji. Men som jag tidigare sagt; Jag jobbar bäst under stress!
Nu sitter jag här och summerar min kväll. Klockan är 02.10. Lite sluddrig i huvudet än, men tillfreds med kvällen. 
Jag har haft en mycket trevlig kväll med mina käraste vänner. Vi har följts åt i många år och jag hoppas att vi får oändligt många år framför oss att tillbringa tillsammans. Det kommer att bli riktigt kul då vi hinkar varsin vinare sittande på våra rollatorer! 
Min vana trogen kunde jag såklart inte hålla mig till recepten till middagen. Och inte kom jag ihåg att ta bilder heller. Vad är det med mig, egentligen? Jag kommer aldrig att bli en riktigt bloggerska ju!   
Jag skall försöka återge menyn så gott det går ur huvudet( ha ha)
Förrätt:
Toast
Gör en blandning av:
 200g Getost
 2 dl Kesella(fast jag tog turkisk yoghurt)
1 msk honung
salt och svartpeppar
1 dl rostade pumpafrön
Bred detta på fyra formbröd och lägg ett formbröd över varje. Grilla i toastjärn. Under tiden; lägg sköljd ruccola och granatäpplekärnor på tallriken. Dela de färdiggrillade bröden på diagonalen och lägg på tallriken.
Lätt som en plätt!
Så till huvudrätten:
 Viltkyckling
Kycklingfileer..sisådär 4-5 eller en massa små(som jag hade)
stek dem så de får en trevligt brun yta
Blanda:
3dl grädde(fet som bara den)
1 msk soja
2 msk kycklingfond
8-10 krossade enbär
1 msk svartvinbärssaft, outspädd(det glömde jag)
salt 
svartpeppar
in i ugnen i 25 min i 225grader.

Laxen:
4 portionslaxbitar, lägg i form
 strö över flingsalt(jag tog chipotle)
blanda
250 gram creme fraiche
1 pkt fetaost(fast egentligen skall det vara getost)
20 finhackade basilikablad
svartpeppar 
salt
in i ugnen i 25 minuter i 225 grader.
Ehh..
Jovisst ja
Jag bjöd ju på en välkomstdrink, eller vad man skall kalla den...
Hur enkel som helst
Halva glaset med martini bianco, halva med granatäpple och halloncider.
Gött!
Så till efterrätten:
Oj, nu blev det komplicerat...den gjorde jag utan att ändra från ursprungsreceptet, eller jo förresten, tror jag gjorde om alltihop
Nä, nu är det för sent, vi får ta det en annan dag.
Så har ni nåt att se fram emot.

Lite bilder kanske...














Adios!



torsdag 21 februari 2013

Färskt bröd

Ibland kan man undra hur dum i huvudet man kan vara egentligen? Om man vet med sig att man inte tål nybakat bröd, man faktiskt mår riktigt illa av det och får magont i flera da´r om man äter det. VARFÖR stoppar man då i sig tre stora pinfärska brödskivor, bara en timme innan läggdags dessutom? På skala 1-10 blir det 11! Vem som varit så korkad? Gissa...
Försvarstal:
Men det är ju så himla gott med nybakat bröd! Med Bregott på, som rinner mellan fingrarna medan man trycker in limpskivan i munnen. Vilken njutning! Och sen måste man ju ta en till. Och en till. Den HÄR gången får jag säkert inte ont i magen...
Konsekvens:
Klockan är 02.35. Jävlar så illa jag mår!! Gubben sover sött trots att han åt flera mackor än mig. Orättvist! Snarkar gör han också. ALLA sover djupt och sött, utom jag. Jag har jätteont i magen och mår illa jag. Om jag lägger mig på sidan...nähä, inget bättre. Nä, nu måste jag gå på toa! Det var bättre. 
Nu är klockan 02.58. Alla sover sött, utom jag. Nu skall jag slappna av så jag kan somna om. PANG!!!!!! VA, vad var det? Varför skall jag höra allt? Kan inte Gubben höra alla ljud nån gång? Vad kan det ha varit, tro? Tänk om det är nån som brutit sig in? Eller har Skrållan vält kompostgallret framför dörren och kissar på "gamla" stället? Nej, det får inte hända!!! Nä, nu går jag ner och kollar!! 
MJAOOOOUUUUU!! Åh hej Skrållan, vad har du gjort? Mjaooo....Inget galler i alla fall, det var skönt. Nu går vi upp och lägger oss. 
Nu är klockan 03.45 och alla sover djupt och sött. Utom jag. Gubben snarkar. Magen värker. På mig. Men nu MÅSTE jag sova! Jag får inte bli sjuk nu för i morgon kommer en vikarie som aldrig varit hos oss och hon måste informeras och tas om hand på bästa sätt. Jäklar, sov nu!!!  
Klockan är 04.07. Alla snarkar. Djupt och sött. Utom jag. Och nu kommer det jävla tidningsbudet också! Skall mörda den faan! Han straffar oss säkert med sitt backpipande för att vi har nättidning i stället för papperstidning. Och dessutom värker magen. Varför blev Gubben sugen på hembakt färskt bröd i går kväll? Om inte han hade föreslagit att vi skulle smaka så hade inte jag heller gjort det och då hade jag inte legat här och haft jätteont i magen och varit sömnlös. Det är hans fel! 
Klockan är 05.30. Alla sover jättegott och djupt utom, gissa vem? En timme kvar innan vi skall upp. Gubben  utsövd och pigg som en nyponros. Jag som Freddy Krueger.
06.30. Gubben börjar röra på sig, sträcker på sig och säger: -Guuud, så gött jag söve inatt!! 

tisdag 19 februari 2013

Vad blir det för mat?

Till helgen skall jag ha tjejfest igen. Gud, så kul! Har planerat i en månad nu. men en sak är säker då det gäller mig; Jag jobbar bäst under press! I början visste jag precis vad jag skulle bjuda på, men allt eftersom  tiden har gått så har jag ändrat mig, blivit osäker, fått nya uppslag, kollat i receptböcker, funderat och förkastat. Idag tog jag tag i problemet ORDENTLIGT, det är ju för bövelen bara några da´r kvar, skärpning nu, sa jag strängt till mig själv. Och se, det var det som behövdes, precis som Pippi Långstrump gjorde då hon inte ville gå och lägga sig, hon tog i på skarpen!
Jag satte mig lydigt ner med min receptpärm och efter ca 1 timme hade jag fått till en riktigt bra meny. Jag är riktigt stolt över mig själv. Nu har jag några da´r på mig att förändra recepten en aning, eller mycket...Jo, och sen saknas fortfarande efterrätten. Det kan bero på att jag inte gillar sötsaker själv. Då är det inte så noga...Nä, men vad säger jag! Stackars mina tjejkompisar, vilken dålig värdinna jag är! Såklart det skall bli en efterrätt!
Sen har jag tänkt att hinna sy en ny trasa också, man måste ju vara snygg då de kommer! Och så skall jag hinna rama om de satans tavlorna så det blir snyggt på fondväggen innan lördagen, och handla till min smaskiga middag, och baka, sen behöver jag ju städa, och kanske till och med torka skåpdörrarna i köket, de ser ju lite fläckiga ut, och javisst, i badrummet behöver jag polera kranarna blanka och fina, nu är de matta och fulla av fingeravtryck, jo, och färga utväxten för f-n! Det måste jag ju absolut hinna. Kanske skall jag passa på att bada hundarna också, så de luktar gott...och då jag tänker efter, borsta deras tänder, hmpfr...Ja, och då lördagen kommer så är det då dags att LAGA denna superba måltid. I god tid. Men inte FÖR god tid för då är den ju kall då de kommer. Att värma i micron är ju lite whitetrash...Hade jag kommit på i söndags att jag ville ha fest, så hade inte detta velande hunnits med. Då hade improvisatören Anja gjort en strålande insats. Nu har tidsoptimisten Anja tagit över pga lång planering..
 Kanske hinner jag träna ett pass på lördagen också? Såg att en av mina absoluta instruktörsfavoriter kommer till KMTI på lördag. Det hinner jag säkert om jag förbereder middagen i god tid och sen sk.....