Om mig

Mitt foto
Hammarö, Värmland, Sweden
Här delar jag med mig av glatt och sorgset, ilsket och stôlligt. I sammanhanget deltar ofta min Gubbe. Våra liv kretsar kring våra högt älskade husdjur, trädgården och vår gård med allt vad det innebär av arbete. Sen får ni gissa vilken årstid det är jag hatar mest...

lördag 25 augusti 2012

Undrens tid i köket!

Jag är ju inte den som längtar till kökets domäner i första taget. Att laga mat är ett nödvändigt ont i min värld. Det har inte alltid varit så men nu på senare år har jag tröttnat rejält på matlagning. Då dottern var liten var det mer fart på mig. Tyckte om att experimentera med kryddor och mat från främmande länder. 
Igår tog jag mig i kragen och åstadkom en riktigt god rätt! Gubben min höll på att trilla baklänges då jag gjort nåt annat än det vanliga, typ potatisgratäng eller pastagratäng, ha, ha!
Det där ser ju inte så smarrigt ut heller....
Jag hade som vanligt inget recept mer än det inne i hövve...
Jag delade potatisen i tjocka skivor och lade i formen
Så blandade jag :
Olja
sesamfrön
hackad vitlök
flingsalt
svartpeppar
Men så här blev det bättre!

Och älgfärsbiffar till Gubben!
In i ugnen 200 grader till potatisen var halvmjuk. Då var det dags för broccolin och paprikan. Så in i ugnen igen tills allt blev gyllenbrunt. Jag körde varmluften på slutet för att få jämnare färg.
Ja, så var det biffarna då. Jag har ju aldrig ströbröd hemma utan brukar använda havregryn, sojamjöl, bovetemjöl till biffar för att binda ihop dem. 
Jag försöker dra ner på kolhydrater nämligen.
Nåja, igår blev det grahamsmjöl till biffarna. 

Biffarna var ju till Gubben och han bryr sig inte så mycket om sånt bara maten är god! 
Alltså, grahamsmjöl och vatten geggas ihop
1 ägg
vitlök, två klyftor...stora
salt, efter behag....
svartpeppar, jäkligt många varv med kvarnen...
sambal oelek, ganska mycket, Gubben svettades
älgfärs, ca 4hg
Det fick stå en stund och svälla.
Förresten, jag tror jag hade i nån mer krydda men kommer inte ihåg vilken...
 Åsså ner i stekpannan!
Visst ja, själv åt jag lax eftersom jag inte äter kött. Lax är busenkelt, bara flingsalt och svartpeppar och så stek! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar