Om mig

Mitt foto
Hammarö, Värmland, Sweden
Här delar jag med mig av glatt och sorgset, ilsket och stôlligt. I sammanhanget deltar ofta min Gubbe. Våra liv kretsar kring våra högt älskade husdjur, trädgården och vår gård med allt vad det innebär av arbete. Sen får ni gissa vilken årstid det är jag hatar mest...

lördag 12 oktober 2013

Höststädning och kålpudding

Vilken härlig dag det har varit idag! Vaknade som vanligt av gnäll, gnäll, gnäll. Några som var kiss-och bajsnödiga...Som tur är så är jag inte det minsta morgontrött, utan tycker det är ganska skönt att komma upp, rasta vovvarna och sen skrota runt utan att ha nån tidspress över mig.
Gubben däremot skulle iväg på snickaräventyr så han rastade två hundar, slängde sen i sig en kopp kaffe och for iväg. Själv satt jag vid datorn(vilken skräll) och läste VF(vi har e-tidningen, görbra!), kollade fb, läste några bloggar medan jag åt frulle i godan ro.
Men vädret var ju så otroligt vackert! Jag var bara tvungen att gå ut.
Körde över gräsmattan en sista gång med gräsklipparen. Drog lite ogräs, plockade in de sista trädgårdsprydnaderna och slängde sommarblommorna i komposten. Möblerade om på inglasade altanen så övervintrarna med sin täckning fick plats.


Skönt då tomten är höststädad. Man kan lugnt luta
sig tillbaka och invänta våren.

Sista klippningen blev riktigt bra, tycker jag.

Men den här är ju inte klok! Blommar som aldrig förr!






Sen var det carportens tur. Där trängdes så himla mycket skräp - som kan vara bra att ha, enligt min Gubbe, men idag försvann delar av det mystiskt....Det som var nödvändig såsom batteriladdare, quickstarter och kupévärmare fick en ny plats i förrådet. Där grejade jag om så att Gubbens cyklar faktiskt får plats hur bra som helst utan att drälla över hela förrådet. Likaså alla hans skidor och stavar. Var sak på sin plats, som Alfons Åbergs kloka pappa sa.
Så satt jag upp några spikar på carportsväggen för slangar, sladdar, yxor...och Gubbens fula älghorn som han funnit i skogen....hmfp....men det vågade jag inte slänga. Trots att jag äcklas av döda djur eller delar av dem på väggarna så har jag en idé om att detta älghorn kan komma att bli en bra hängare i carporten. Just nu sitter det bara på en spik så det lär inte hålla för någon större tyngd, möjligtvis ett par strumpor eller Gubbens pannlampa...
Så sopade jag rent från grannarnas förbannade löv från deras häggmispelhäck som gränsar till vår carport! Åhhh, vad jag hatar den j-a häcken. Och inte bryr de sig om att ta reda på skiten, nädå, det är JAG som gör det flera gånger om året. Först då herr´n i huset klipper häcken, men inte tar reda på klippet, sen då han gör det en gång till, och inte tar reda på klippet. Har aldrig varit med om nån som klipper häcken så många gånger under en säsong!!! Och inte tar reda på klippet....Och så sopar jag flera gånger under hösten då den j-a häcken avlövar sig själv. BAH! Men nu är det inte många löv kvar på den så nu kanske jag kan ställa undan kvasten.
Nu är det i alla fall gôrstädat därinne, för i morgon skall Gubben iväg och hämta ett lass med ved som skall staplas där. Vi har ved på baksidan av tomten också men där får det inte plats mer, så nu blir det carporten. Gôtt, nu har vi ved hela vintern!
Och då kommer jag osökt in på dagens matval. Vad passar bättre en sån här gnistrande vacker höstdag än kålpudding!! men inte vilken kålpudding som helst, nädå, är man "bakvändan" så är man.
 Jag gjorde den såklart på rödkål och rödlök. Gubbens gjorde jag på älgfärs(såklart) ris, korngryn, lök, viltfond, salt, vitpeppar, ett ägg och en liten slatt grädde. Min gjorde jag på korngryn och kikärter, i övrigt lika som den andra, ja inte viltfonden då, där tog jag grönsaksfond.
Sen en god gräddsås, lingon  och kokt potatis. Riktig genuin svensk husmanskost, eller hur?


Min är fyrkantig och Gubbens rektangulär

Fräste på rödkålen och rödlöken

På med kålen och så ringlade jag över mörk sirap och flytande
milda.

Ser inte alls så smarriga ut som de var...




Från och med idag har Gubben jour i eftersöksgruppen för trafikskadade djur så därför är det helvitt som gäller. Då tycker jag att jag faktiskt kan göra likadant. Man behöver ju faktiskt inte dricka alkohol varje helg.
Så jag köpte en flaska alkoholfritt rödvin på Coop. Annars brukar jag köpa på Systemet, men idag struntade jag i det. Kunde lika gärna köpa där jag handlade mat, tyckte jag. Ett misstag, visade det sig...Köpte även ett fyrpack med alkoholfritt öl.
Alltså, vinet...eller vad man skall kalla det, smakar nån sorts medicin, eller nåt. Jag fick ont i magen direkt! Bläsoppa, sa min dotter då hon var liten om sånt hon inte tyckte om. BLÄSOPPA, säger jag om vinet, eller vad det är...
Ölen däremot, är helt ok, smakar som öl skall göra fast denna är utan yrsel. För mig som inte gillar söta drycker som cider och sötdricka är det ett bra alternativ.
BLÄSOPPAN!!!
Borde ha varningstexten;
Drickes på egen risk! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar